Sauce Robert:
5 dl nedkokt kalvfond, från ca 1,5 liter
2 msk smör
2 st små gula lökar tunt skivade
2 st vitlöksklyftor tunt skivade
3 st skivor bacon
2 dl torrt vittvin
1 st kvist färsk timjan
2 st tsk fransk senap, grovkorning (se bild nedan)
1/2 tsk krossad svartpeppar
Salt efter smak
Citron efter smak (börja med 1 tsk)
1 tsk rödvinsvinäger
15 g kallt smör
1/2 dl finhackad bladpersilja
Gör så här:
Skiva baconet i tunna stripes. Stek baconet krispigt men inte bränt. Ta upp och lägg åt sidan. Lägg ned smöret och den skivade löken i kvarvarande bacon fett och fräs på medeltemperatur tills löken fått fin/mörkbrun färg (tar ca 15-20 min på låg/medeltemp). Tillsätt sedan vitlöken och kvisten med timjan och fräs ytterligare 1 minut. Häll sedan i det vita vinet och låt reducera till ca hälften. Addera krossad svartpeppar, kalvfond och baconet. Koka upp och låta såsen sjuda i ca 2 min. Vänd i senapen. Ta såsen från värmen och tillsätt citronsaft, salt, rödvinsvinäger. Vispa och tillsätt sedan kallt smör i små kuber under vispning för att göra såsen tjockare. Vill du ha en tjockare sås så rekommenderar jag lite maizena. Tillsätt till sist hackad persilja. Vill du sila såsen så gör du det först och sedan tillsätter persilja. Smaka av med ytterligare salt, citron och vinäger. Såsen skall ha en hög syra men ändå vara balanserad. Såsen funkar företrädesvis till fläsk, ex kotlett, fläskfilé men funkar även till nötkött.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar