måndag 19 maj 2025

Recept på vaniljpannacotta med lakritspulver, hallonsås och turkisk peppar

Godkväll,

På förfrågan från så många kommer här mitt recept på vaniljpannacotta med lakritspulver, hallonsås och turkisk peppar eller peber som det står på påsen. 

Recept:

Pannacotta:

500 g vispgrädde

3 st gelatinblad

125-150 g socker (jag tycker 125 g räcker men välj själv)

1 vaniljstång

1-2 msk lakritspulver

Hallonsås:

500 g frysta bär, ex hallon eller jordgubbar (funkar även med färska)

70 g socker

2 msk citronsaft

1-2 msk vatten

Topping:

Krossad turkisk peppar, färska hallon/jordgubbar och mynta/citronmeliss för garnering

Gör så här:

Börja med pannacottan. Häll grädde i en kastrull. Splitta vaniljstången och skrapa ut innehållet och lägg både skrapet och stången i grädden. Tillsätt socker. Vispa/rör till smeten börjar sjuda (viktigt att smeten inte kokar). Dra smeten och åt sidan. Blötlägg gelatinbladen i ljummet vatten i ca 10 min. Krama ur allt vatten från gelatinbladen och tillsätt den varma smeten. Värm upp igen under omrörning till gelatinet löst sig. Han till sist i lakritspulver. Vispa så att det löser sig i smeten. Sila smeten genom en sil för att ta bort vaniljstång och och ev oupplöst lakritspulver. Häll direkt över i små portionsformar. 4 stora eller 6 st mindre räcker smeten till. Ställ formarna kallt i 4-6 h i kylskåp. 

Blanda bär, socker, citronsaft och vatten i en kastrull. Låt småkoka i ca 10-15 min. Sila genom en finmaskig sil och låt svalna helt. 

Vid servering toppa pannacottan med hallonsåsen, krossad turkisk peppar och några färska bär och ev en grön kvist. Njut!!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar